Un număr 9 rasat, cu soluții ingenioase și eficiente. Exact profilul jucătorului care-i lipsește Stelei. Un fotbalist atipic, pentru că cv-ul său numără doar două echipe: Bacău și Steaua și pentru că s-a retras la doar 30 de ani! Comentatorii britanici îi spuneau „Coicu”, iar golul doi din partida Stelei cu Aston Villa 2-1 (1997, UEFA, turul optimilor), prin foarfecă fără cusur, îi mai urmărește și acum pe britanici. Cristi Ciocoiu (37 de ani) are cuvântul.
Salut, Cristi! Ce mai faci? Ce mai e prin Bacău? Din punct de vedere al fotbalului e dezastru, trebuie schimbată mentalitatea. Eu sunt bine, am o afacere, băiețelul meu, Robert, a făcut 11 ani, crește, a practicat înot, judo, acum face fotbal. Mie îmi place să trăiesc prezentul și să nu mă pierd în amintiri. Dacă mă întorc în trecut, uit să mai trăiesc viața.
Te-ai retras devreme, la nici 30 de ani, ai jucat toată cariera la doar două echipe, iar impresia generală e că ai fi reușit mult mai mult… Mie nu mi-a plăcut să mă plimb de colo-colo și să joc pe la șapte echipe. Eu am plecat de acasă – acasă și înapoi. Adică de la Bacău, la Steaua, înapoi și iar la Steaua. Așa am considerat eu că e bine, am câștigat tot ce se putea, am avut șansa mea, dar asta e viața, nu le poți avea pe toate! Asta a fost decizia mea și nu e loc de regrete.
Nu pot să nu te întreb de… Aston Villa!? Astea sunt momentele care te mențin în memoria colectivă, meciurile care te recomandă, pentru mine e foarte plăcut. Totul se exersează, dar dacă în timpul meciului n-ai o sclipire, degeaba exersezi la antrenamente. De la copii și juniori ți se cultivă sau ar trebui să ți se cultive ideea de a procesa și de a lua decizia corectă într-o fracțiune de secundă. Eu am și avut norocul să prind o generație foarte bună, cu Marius Lăcătuș, și asta m-a ajutat enorm.
Totuși, de ce crezi că n-ai avut șansa să joci afară? Au fost foarte multe discuții, dar probabil că n-am fost perfect, mi-a lipsit ceva să fac pasul cel mare. Eu sunt realist! Plus că n-am jucat niciodată la națională, acum ajungi mult mai ușor. Dar nu puteam să fiu supărat, pentru că în fața mea aveam 8 golgheteri ai campionatului! Cu toate astea, eu mă simt împlinit cu patru titluri și două cupe.
Steaua actuală cum ți pare? Cum ar trebui să abordeze returul de pe Stamford Bridge? Să fie englezi! Într-un meci cu o echipă engleză se poate întâmpla orice, dar eu le-aș recomanda să-și facă jocul și să copieze și ceva din modul de gândire al britanicilor. În sensul că nu trebuie să le influențeze scorul de pe tabelă partitura pusă la punct și să-și facă jocul până la capăt. Steaua actuală a demonstrat că se poate și în România și nu mai trebuie să stăm cu capul plecat în fața celor pe care-i consideram niște zei. Nu mai există în fotbal momente de netrecut, iar prin ceea ce face, Steaua demonstrează că nu mai există carențe la pregătirea fizică. S-a dus era cu metodele depășite.
Totuși, luați individual jucătorii lui Chelsea par net superiori. Cum ar putea fi anulată diferența? E cea mai frumoasă atmosferă în Anglia. Publicul apreciază și o intenție de a gestiona frumos o fază. Diferența de valoare poate fi compensată printr-o capacitate de efort dusă la extrem, disciplină și dăruire. Latovlevici îmi place foarte mult pentru că a avut o creștere senzațională și a căpătat o încredere fantastică în propriile forțe. Chiricheș e din Bacău, n-am apucat să-l cunosc pentru că mă aflam în București, când el era junior. E un băiat foarte ok, știu că a început fotbalul ca vârf de atac și are un potențial mare de creștere.
Cu Reghecampf ai fost coechipier, ai simțit vreodată că posedă calitățile pentru a deveni antrenor la Steaua? Eram prea tineri, dar eram foarte apropiați, prieteni buni, prieteni de familie. E o surpriză mare pentru mine ceea ce a făcut el și cred că l-a ajutat enorm perioada petrecută în Germania. Ceea ce face Steaua i se datorează lui și stafului. El și-a dat seama că nu mai merge ca înainte. Dacă ai în spate o carieră de fotbalist, ca antrenor nu trebuie să fii și tehnician și medic și psiholog și preparator fizic! El și-a luat oameni pentru toate. Sper să nu se oprească aici!
Un pronostic? Eu zic să ne bucurăm de spectacolul care va ieși și indiferent ce vor face, trebuie felcitați!
Față în față cu…
OKOCHA – „Sunt adversari în carieră care te fac să trăiești la maximum fotbalul. Am avut șansa să joc contra lui Okocha (n.r. Fenerbahce). Te uitai la el și nu înțelegeai nimic din ce făcea pe teren”.
KOHLER – „Pe neamț îl consider unul dintre cei mai tari fundași centrali care m-au marcat (0-3, 3-5, grupele Ligii Campionilor 1996-1997). Un adevărat campion mondial”.
SECHELARIU – „A fost o perioadă când am avut niște conflicte pentru că el nu mai accepta nicio părere de la nimeni, nici de la mine. Dar e bine că am apucat să vorbim înainte să moară. S-a dus prea repede dintre noi”
ZENGA – „În a doua parte a carierei mele la Steaua am colaborat foarte bine cu Walter. Eram la Bacău (n.r. 2004), m-a sunat și mi-a zis că are nevoie de mine. M-a băgat în meciul cu Besiktaș (n.r. 2-1 – Neaga ‘9, Ciocoiu ”19 / Ibrahim ’88) și am contribuit și eu la acea victorie. M-am înțeles perfect cu Zenga”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER